De kwaliteit en degelijkheid van een stuntstep

Uiteraard is de kwaliteit van de stuntstep heel belangrijk. Wie wil er nu midden in een gevaarlijke truc dat er een wiel of het stuur afbreekt. Een hogere kwaliteit zorgt voor meer duurzaamheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Dit zijn zaken die bij een tweedehands stuntstep lastig zijn te controleren. Daarom kun je beter een nieuwe stuntstep kopen dan een tweedehands. Bij een tweedehands stuntstep tref je vaak al wat zwakke plekken aan, hetgeen de veiligheid en levensduur vaak niet ten goede komt. Een degelijke nieuwe stuntstep zal langer meegaan dan een tweedehands.

Bij de aanschaf van een stuntstep let je vooral op de kwaliteit van de gebruikte materialen. Hieronder 5 belangrijke punten waar je goed op dient te letten voordat je tot koop over gaat.

naar de webshop

De 5 belangrijkste punten waar je op moet letten als je een stuntstep gaat kopen:

 

1. De wieltjes van de stuntstep.

De wielen van de stuntstep is het onderdeel dat het meest aan slijtage onderhevig is. Er zit veel verschil in de kwaliteit van de wielen. De meeste goede stuntstep wielen kosten al gauw € 20,00 p.s. Ze zijn wel goedkoper te koop, maar dan weet je bijna zker dat je over een half jaar weer een set nieuw stuntstepwielen moet kopen. De stuntstep wielen van Razor zijn bijvoorbeel veel verkochte, goede wielen.

2. De gegeven garantie op een stuntstep.

Op een stuntstep dient minimaal 2 jaar garantie gegeven te worden.. De betere merken geven zelfs als minimale garantie 3 jaar. Als er slechts 1 jaar garantie wordt gegeven dan kun je ervan uitgaan dat het een ondeugdelijke stuntstep is. Op de wielen van een stuntstep wordt overigens (bijna) nooit garantie gegeven, aangezien deze zoals gezegd zeer aan slijtage onderhevig zijn.

3. De clamp.

De clamp van de stuntstep is het onderdeel waar de stuurpen aan het voetendek wordt bevestigd. Zoals je zult begrijen is dit een zeer belangrijk onderdeel van de stuntstep, want hier komt eigenlijk alle gewicht op te staan. En als het stuur afbreekt kunnen er de ergste ongelukken gebeuren. Dit is tevens de belangrijkste reden dat een stuntstep nooit opgevouwen kan worden, dit tast de stevigheid aan. Bij de betere stuntstep merken is de clamp stevig en veilig genoeg. Hoe duurder de stuntstep, hoe beter de clamp.

4. Het maximale draaggewicht van de stuntstep.  

Een goede stuntstep heeft een draaggewicht (userweight) van minimaal 100 kg. Is het gebruikersgewicht niet aangegeven, of is dit minder dan 100kg, dan betreft het of een nep stuntstep of een stuntstep speciaal voor kinderen. Let hier goed bij de aankoop van een stuntstep, want ook dit kan ernstige ongelukken tot gevolg hebben.

5. Het merk van de stuntstep.

Een goede stuntstep kan alleen van een echt stuntstepmerk zijn. Merkloze stuntsteppen (lees: goedkope stuntsteps) zijn bijna altijd gemaakt van goedkope, slechte materialen en voldoen nooit aan de benodigde veiligheidsvoorschriften. Deze stuntsteppen zijn onveilig en zijn vaak binnen een jaar al niet meer bruikbaar. Kijk dus goed of de stuntstep een merk heeft (bijvoorbeeld Slamm, Razor, JD Bug, Madd gear, Micro of Osprey) en of dit merk een eigen website met serviceafdeling heeft. Veel goedkope geïmporteerde stuntsteppen uit China worden voorzien van een "nepmerknaam" en kennen geen eigen serviceafdeling, waardoor je bij schade nooit ergens op terug kunt vallen.

 

Keurmerken

Stuntsteppen werden lange tijd gezien als gevaarlijke steppen. De hele kwaliteitssector heeft zich vervolgens gestort op het wel een wee van onze kroost dat zich op een stuntstep waagt en de kwaliteitskeurmerken voor stuntsteppen zijn daardoor echt waardevol en betrouwbaar geworden. Je kunt dus altijd vragen naar bekende keurmerken zoals CE en TUV. Dit zijn internationaal geaccepteerde keurmerken en garanderen dat het product van goede kwaliteit is.

Afdrukken